JoomBall - Cookies

Hrana je potreba, je želja, je strast, je užitek, je energija, je nujno potreben dejavnik v našem življenju. Hiter način življenja nam velikokrat več ne dovoljuje, da bi si hrano pripravili sami. Kupimo lahko veliko različne hrane, sami pa se odločamo ali bomo jedli zdravo ali nezdravo.
Vemo, da so v hrani konzervansi, umetna barvila, hormoni, antibiotiki, ojačevalci okusa, umetna sladila. Ogromno hrane je rafinirane, to pomeni, da so v procesu predelave živilom odstranjeni organizmu potrebni vitamini in minerali (bela moka, bel riž...). Minili so časi, ko se je vse pridelalo na domačem vrtu, brez pesticidov in herbicidov, ki jih dandanašnji v veliki meri uporabljajo pridelovalci hrane; genetsko spremenjenih organizmom raje ne omenjamo. Ne moremo več zanikati, da taka vrsta hrane ni dobra za nas.
Ljudje imamo možnost izbire, zato lahko izberemo kaj bomo jedli. Polnovredna, biološko pridelana hrana, brez umetnih dodatkov in brez gensko spremenjenih organizmov ne obremenjuje našega organizma. Je lahko prebavljiva. Daje nam čisti vir energije, brez škodljivih sestavin. In kar je najpomembnejše, je zdrava.

KAMUT

Kamut je staro in originalno žito starega Egipta. Zrna so vsaj dvakrat večja od navadnega zrna pšenice. Od 1977 leta, ko so ga po odkritju v faraonskih grobnicah po tisočletjih ponovno posejali, se je njegova pridelava in uporaba hitro razširila po svetu. Vsebuje veliko beljakovin, na katere so le redki preobčutljivi, je zelo sladkega okusa in zato tudi pecivo ne potrebuje dodatnega sladkorja.
V Egiptu so gojili KAMUT že 4000 let pred Kristusom in so ga imenovali »DUŠA ZEMLJE«. Okus jesladkast mehak. Vsebuje od 20- 40 % več beljakovin kot ostale vrste, veliko olj, vitaminov termineralov. Olajša prebavo , ki je izrazito lahka, tudi pri bolnikih z alergijama na žita. Samo pri znani alergiji na gluten se lahko pojavi blaga reakcija. Uspeva v suhem podnebju, na zemlji z malo vode in ne potrebuje skoraj nobene zaščite.
Zaradi izrazito sladkega okusa, ni potrebno dodajati nobenega sladkorja. Ob uporabi celotnega zrna je primeren za prehrano sladkornih bolnikov, bolnikov z različnimi alergijami, za pripravo polnovrednih proizvodov v pripravi hrane za shujševalne diete in v številnih zdravilnih programih.Zaradi bogastva okusa in hipoalergičnih lastnosti, se njegova uporaba širi bliskovito v dietetiki,kozmetiki, v kontroliranih dietah za diabetike, srčne bolnike, za prehrano žena v času nosečnosti in pri resnih obolenjih po obsevanjih, kemoterapiji in številnih drugih težavah.
Zrna Kamuta so visoke energetske vrednosti in vsebujejo več beljakovin, Cinka in Magnezija, Selena,vitamina za 30 % več, veliko vitaminov B kompleksa in do 65 % več aminokislin kot ostala žita.Zaradi tega se kamut ocenjuje kot visoko energetska hrana.
Zaradi hipoalergenih lastnosti predstavlja Kamut odličen nadomestek za navadno žito. Pri uporabi kamuta so znanstveniki opazovali manj alergij in to za dobrih 70 %. Če pa so se reakcije pojavile, so bile te bistveno blažje kot reakcije na navadna žita.

POVABILO

Zemlja ima dva pola: severni in južni. Na svetu je veliko polarnosti, skrajnosti. Ali obstaja stvar, predmet, pojem, ki ne bi imel svoje druge strani, nasprotnega pola, skrajnosti? Ljudje moramo začutiti vročino poletnega dne, da se lahko veselimo zime; ko spoznamo črno noč nam prija svetloba poletnega dne; šele ko začutimo bolečino, lahko v popolnosti uživamo in ko zbolimo znamo v popolnosti ceniti zdravje.
Zdravje!? Majhna beseda velikega pomena. Fizično stanje, emocionalno počutje, psihično stanje, stanje duha - vse hkrati. Ali ga znamo dovolj ceniti? Vemo kako ga obdržati? Naredimo nekaj dobrega za svoje zdravje. In zakaj ne bi začeli, tam kjer lahko – pri čisto osnovni in enostavni stvari – HRANI.
Poskusimo drugi pol, drugo skrajnost, drugo vrsto hrane. Izberimo hrano, ki je kvalitetna in energijsko bogata. Izberimo ekološko pridelano, polnovredno,100 % rastlinsko hrano, brez gensko spremenjenih organizmov. Vrnimo se nazaj k naravi, k našim prednikom in poskusimo žitarice in stročnice, ki so jih uživali tudi oni. Spoznajmo pozitivno plat razvoja in tehnologije in se pustimo presenetiti z novimi okusi, z raznolikostjo receptov, z užitkom, ki ga lahko zapakiramo. Naredimo nekaj zase.